stewia kuchnia potrawy

Stewia – zastosowanie w kuchni

Napoje

Stewię w kuchni wykorzystuje się w każdej postaci. Proszek bądź ekstrakt płynny nadadzą się do słodzenia gorących (jak kawa czy herbata) bądź zimnych napojów orzeźwiających jak wszelkiego rodzaju owocowe soki. Coraz częściej stosuje się ją także jako dodatek do alkoholi – świetnie komponuje się w drinkach, wykorzystuje się ją także w produkcji słodkich nalewek czy likierów.

Potrawy

Ponieważ stewia nie wymaga przed spożyciem żadnej obróbki, z łatwością można ją dodać do potraw zimnych jak na przykład sałatki. Coraz częściej wykorzystuje się ją do owocowych przetworów (dżemy czy konfitury) czy mrożonek. Z powodzeniem można nią również słodzić świeże owoce.

Desery i słodycze

Stewię wykorzystuje się do wszelkich wypieków, tortów, ciast ucieranych, kruchych czy francuskich. Stosuje się ją jako słodzik w przypadku deserów mrożonych, lodów i wszelkich słodkich przekąsek.
Na masową skalę niektórzy producenci wykorzystują stewię jako składnik słodzący cukierków czy gum do żucia.

Sposób przyrządzania potraw i napojów

Ponieważ stewia jest odporna na wysokie temperatury (nawet do 200 stopni Celsjusza), bez problemu można ją wykorzystać w potrawach gotowanych, duszonych czy pieczonych. Idealnie nadaje się również do potraw mrożonych, dlatego chętnie stosuje się ją w przypadku mrożonek owocowych czy lodowych deserów.
Jej zaletą jest także łatwość rozpuszczania w zimnych i ciepłych płynach, dlatego coraz chętniej dodaje się ją do wszelkich napojów i alkoholi. W przypadku napojów orzeźwiających, coraz popularniejszą metodą wykorzystania stewii jest dodanie jej w postaci suszonych liści.

 

źródło zdjęcia: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sweet_Leaf_(Stevia)_2.jpg

8 przemyśleń nt. „Stewia – zastosowanie w kuchni”

  1. Ja często latem piję wodę z lodem i listkiem stewii a moja mama często piecze z nią ciasta. W naszym eko domu stewia znana jest również od dawna i cieszę się, że wreszcie robi się popularna w naszym kraju

  2. a ja sobie wyhodowałam w doniczce na oknie i wyrosła mi piekna, jeszcze troszkę i zerwę pierwsze listki 🙂

  3. Ja dodaję ją od lat do ciast – wszystkim bardzo smakują a goście dziwią się, że słodkie a ten cukier nie ma kalorii 🙂

  4. a ja mam pytanie – jak dodać ją do ciast? chciałabym sama hodować sobie stewię. można jej listki dodać do ciasta czy trzeba kupić wersję sproszkowaną?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 + 1 =