Bomba witaminowa
Stewia od lat znana jest nie tylko ze swoich właściwości słodzących, ale także leczniczych ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów w soku znajdującym się w liściach.
Przede wszystkim roślina ta zawiera duże stężenie witaminy C i B, dlatego uznawana jest za środek wzmacniający.
Minerały takie jak wapń, potas, krzem, selen, chrom, magnez, cynk czy żelazo sprawiają, że traktuje się stewię jako środek moczopędny, bakteriobójczy i kosmetyczny. Coraz częściej z liści stewii przygotowuje się na przykład wygładzające i ujędrniające maseczki poprawiające stan skóry twarzy.
Skład odpowiedzialny za słodki smak
Stewia jest słodsza od popularnego cukru za sprawą glikozydów – te stanowią ponad 10% podstawowego składu liścia tej rośliny. Wyróżnia się osiem rodzajów, z czego tylko dwa występują w znacznej ilości w stewii: stewiozyd oraz rebaudiozyd A. Te powstają ze stewiolu, stąd nazwa glikozydy stewiolowe.
Najwięcej ich znajdziemy w liściach – tam jest ich aż dwa razy więcej aniżeli w kwiatach tej rośliny. Co ciekawe, glikozydy stewiolowe nie występują tylko w korzeniach stewii. Warto dodać, że swoje słodkie właściwości, roślina ta zachowuje jeszcze na długo po wysuszeniu liści – znany jest przypadek, kiedy 62-letni liść stewii był nadal słodki.
Stewiozyd
Ten jest do 300 razy słodszy niż pospolity cukier buraczany. W największym stężeniu występuje w liściach stewii – to średnio 10% jego masy, często zdarza się nawet 13%. Stewiozyd jest nieco bardziej gorzki od drugiego glikozydu, czyli rebaudiozydu A, przypomina również w smaku bardziej lukrecję. Stewiozyd słabiej rozpuszcza się też w wodzie. To właśnie on obniża ciśnienie u osób chorych na nadciśnienie tętnicze.
Rebaudiozyd A
Chociaż występuje w mniejszej ilości aniżeli stewiozyd to charakteryzuje się bardziej słodkim smakiem – ten jest nawet 400 razy bardziej słodki niż cukier buraczany. To właśnie ten składnik odpowiada za możliwość długookresowego przechowywania stewii. W warunkach domowych, w temperaturze pokojowej, bez problemu zachowuje w pełni swoje właściwości jeszcze po dwóch latach.
Rebaudiozyd A jest aż 6 razy łatwiej rozpuszczalny w wodzie niż stewiozyd.
Inne substancje znajdujące się w liściach stewii
Zbadano, iż liście stewii zawierają jeszcze ponad 100 innych substancji, między innymi apigeninę, lupeol, kwas mrówkowy, kwas chlorogenowy, kwas kawowy czy kemferol i ksantofile.
źródło zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/starr-environmental/9286135793
to rzeczywiscie jakiś cud a nie roślina. Czy w Polsce porasta gdzies naturalnie? bo chyba niedoczytałam. chetnie zasadziłabym na balkonie 🙂
Czytając skład coraz bardziej przekonuję się do rzucenia cukru na rzecz tej rośliny. Tylko czy jej dostępność w sklepach jest podobna? Bo jeśli mam latać przez pół miasta żeby kupić to nie będzie mi się chciało
W szoku jestem, że stewia jest nawet 300! razy słodsza niż cukier – jak to możliwe? Chciałbym jej kiedyś spróbować, tylko nie wiem gdzie szukać
To co mnie najbardziej cieszy to to, że stewia nie ma w ogóle kalorii – jestem uratowana, może wreszcie zrzucę trochę zbędnych kilogramow 🙂 🙂 🙂
AIFA mnie też to cieszy najbardziej – zaczęłam stosować zamiast cukru kiedy się odchudzałam i tak zadomowiła się u nas na stałe. Juz nie wyobrażam sobie słodzić herbaty czy ciasta białym cukrem.
A NAJWAŻNIEJSZE JEST TO, ŻE STEWIA NIE MA ŻADNYCH KALORII !!!! UŻYWAŁAM JEJ JAK SIĘ ODCHUDZAŁAM ZAMIAST CUKRU